Till startsidan   Alla artiklar   Beställ från Systembolaget

25 år eller äldre?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.

Så väljer du rätt glas till rosé

Så väljer du rätt glas till rosé

Många vet vilket glas man ska välja till rött, vitt och mousserande vin. Men vilket glas passar egentligen bäst till rosé?

Det finns många faktorer att ta hänsyn till när man väljer glas till sitt vin. Är det rödvin, vitvin eller rosévin? Är vinet friskt eller tungt? Har det lagrats eller inte? De flesta har koll på skillnaden mellan rödvinsglas och vitvinsglas, men när de kommer till rosé är det svårare. Därför går vi här igenom de viktigaste grejerna att tänka på när du bestämmer vilket glas du ska dricka sommarens rosé ur.

GW:s rosa passar bra i ett klassiskt vitvinsglas. 

Storleken på kupan

I en större kupa har vinet plats att luftas vilket kan behövas för tyngre viner, såväl vita som röda och rosa. Ett lättare rosé behöver inte lika mycket hjälp på traven och då räcker en mindre kupa gott och väl. Du får inte heller plats med lika mycket vin i en liten kupa vilket gör att det håller sig kallt – perfekt för rosé helt enkelt.

Glasets öppning

Eftersom vinets doft når oss innan smaken gör det, vill man ta vara på doften så mycket som möjligt. Det är därför glaset smalnar av vid öppningen. Partiklar där doften sitter i försvinner nämligen inte lika lätt om öppningen är liten snarare än vid.

Fot eller ingen fot?

Ett traditionellt vinglas har kupa, stjälk och fot men det finns glas som bara består av en kupa. Nackdelen med de glasen är att du värmer vinet med händerna när du håller i det, så välj ett glas med stjälk om du kan. Då slipper du dessutom fula fingeravtryck på glaset.

Färgat eller ofärgat?

Många tycker att man inte får dricka ur något annat än ofärgade glas eftersom det annars inte går att urskilja färgen på vinet. Men, såvida du inte ska ha en vinprovning spelar det mindre roll om du kan se färgen eller inte.

Vad ska man då välja för glas till rosé? Ja, det beror helt på vilken typ av rosé du ska dricka. Är det ett friskt och mer stramt rosé – som GW:s Rosa – passar ett mindre vitvinsglas bra. Ska du däremot dricka ett tyngre rosé vinner du på att välja ett glas med lite större kupa. Men, vinet blir faktiskt godast om du dricker det ur ett glas du gillar. Så välj det glas som du tycker bäst om – oavsett om det är ett grönt glas utan fot med en vid öppning.

Tips! Är du nyfiken på hur glaset påverkar upplevelsen av vinet kan du testa samma vin i olika glas. Beställ GW:s Rosa här och kör en glasprovning med vännerna.