Till startsidan   Alla artiklar   Beställ från Systembolaget

25 år eller äldre?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.

3 tips från GW: så kyler du vinet snabbt

3 tips från GW: så kyler du vinet snabbt

Vi har alla varit där. Du har köpt en flaska rosé som ska korkas upp direkt men du vill inte dricka den varm. Vi har listat 3 sätt som snabbt får ner temperaturen.

Det finns mycket som påverkar hur ett vin smakar och upplevs. Att lufta vinet innan man dricker det och att välja rätt glas är klassiska faktorer, men frågan är om inte temperaturen är viktigast.

Om vinet är för kallt

När vinet är för kallt förlorar man den karaktär som vinmakaren jobbat så hårt för att skapa. En del av smaken försvinner helt enkelt och vinet känns både tunnare och strävare än vad det egentligen är. GW:s Rosa dricks bäst mellan 8 och 10 grader.

Om vinet är för varmt

Precis som om vinet är för kallt försvinner nyanserna om du dricker det för varmt, man känner till exempel av alkoholen mycket tydligare. En vanlig myt är att rött vin ska serveras i rumstemperatur men det tipset kommer från en tid då vi hade det betydligt svalare inomhus.

Får man ha is i vinet? ”Nej, nej, nej”, svarar Leif GW Persson. ”Jag dricker mer vatten än vin när jag dricker vin, men jag har alltid vattnet i ett separat glas.”

Beställ GW:s Rosa här.

Här har vi listat 3 sätt att snabbt få ner temperaturen.

Spola flaskan under kranen. Detta är ett väldigt effektivt sätt att kyla ditt vin – på en kvart kan du ha perfekt tempererat vin. Nackdelen med den här metoden är att du slösar på ganska mycket vatten.

Isbad. Vill du inte slösa vatten kan du lägga vinflaskan i en skål med massa is och vatten. Detta kräver förstås att du har ett stort lager med is hemma, så börja bunkra redan nu.

Blött papper i frysen. Att bara lägga in flaskan i frysen brukar inte räcka för att kyla vinet snabbt, men om du först slår in flaskan i blött papper kommer kyltiden i princip halveras.