Till startsidan   Alla artiklar   Beställ från Systembolaget

25 år eller äldre?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.

GW om sitt nya rosévin: “När man vill bejaka sin mjukare sida”

GW om sitt nya rosévin: “När man vill bejaka sin mjukare sida”

Ute i sitt hus på landet har Leif GW Persson en, med egna ord ”aktningsvärd”, vinkällare. Den fyller han med vin som ska drickas snarare än lagras, och här ryms såklart även hans egna viner. Det nyaste tillskottet är ett rosé: GW:s Rosa.

– Jag brukar säga att rosé ska drickas när man vill bejaka sin mjukare sida, säger Leif GW Persson.

GW:s Rosa kommer från franska Pays d’Oc i regionen Languedoc-Roussillon som näst efter Provence är en av de mest kända roséregionerna.

– Rosé från Provence håller riktigt hög kvalitet men de kan lätt rusa iväg i pris eftersom efterfrågan är så hög, så mitt vin är mycket mer prisvärt. Givet priset vågar jag påstå att det är betydligt bättre än genomsnittet, och jag är noga med viner ska du veta.

Här kan du beställa GW:s Rosa.

Gillar inte viner “som fladdrar runt i gommen”

Eftersom GW själv har svårt för illröda roséviner som han oftast tycker blir för söta, är det inte konstigt att GW:s Rosa har en ljust rosa färg med silvrig ton.

– Det är stramt och har en karaktär som ligger kvar på tungan även när klunken gått ner så att säga. Vissa viner fladdrar runt i gommen så man varken vet ut eller in men det här håller i, och det håller länge. Det är ett disciplinerat vin och jag gillar sånt. Söta viner, om det inte är dessertviner, har jag skitsvårt för, säger han.

GW:s Rosa är ett sällskapsvin. Det ska drickas tillsammans med familj och vänner, gärna ute på landet till lättare mat som fisk och skaldjur.

– Rosé har en trivsamhetsskapande effekt på sommaren. Folk blir glada av det, och då är det inte läge att plocka fram en ekfatslagrad Rioja. Man får välja vin efter tillfälle.

Är du en periodare i den bemärkelsen?

– Ja, det vill jag nog påstå. Jag dricker bara rosé på sommaren och uteslutande rött på vintern. Jag skulle aldrig få för mig att dricka rosé till en viltgryta till exempel.

GW:s gäst hällde vatten i hans vin

För många är det frestande att slå ner några isbitar i sitt rosé för att snabbt få ett iskallt glas att njuta av. Här säger dock GW tydligt nej.

– Jag dricker mer vatten än vin när jag dricker vin men vattnet ska vara i ett separat glas vid sidan om, inget annat. Det är förskräckligt med människor som häller vatten i vinet, säger han och minns en situation när han mötte just en sån person:

– Jag hade middag hemma hos mig och serverade en vit bourgogne som för säkerhets skull var i den lite dyrare klassen. En av mina gästers första åtgärd var då att sträcka sig efter mineralvattnet och hälla det i vinet. Då frågade jag faktiskt vad hon höll på med och tydligen gjorde hon alltid så.

Så det blir ingen is i ditt rosé?

– Absolut inte, men vatten bredvid har jag alltid. Dels för att fylla på med vätska, dels för att rensa gommen.

Testa själv! Beställ GW:s Rosa här.