Till startsidan   Alla artiklar   Beställ från Systembolaget

25 år eller äldre?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.

Därför ska du välja rosé till maten

Därför ska du välja rosé till maten

De flesta tänker nog inte i första hand på rosé när man väljer vin till maten. Men faktum är att rosé fungerar utmärkt till mat.

Rosé har fördelarna från både vitt och rött vin vilket gör att det funkar till mycket i matväg. Perfekt till sommarens alla bufféer helt enkelt – eller varför inte en picknick?

Vad ska du tänka på när du väljer rosé till maten?

Eftersom rosé är lite av en kameleont som passar till mycket kan du vara ganska lugn i att vad du än väljer kommer det inte att bli helt fel. Du kanske inte ska välja rosé till en mustig köttgryta men det äter man ju sällan på sommaren, eller hur?

Det finns ett par grejer du kan tänka på för att maximera matchningen – till exempel hur kraftig rosén är. När skalen får ligga kvar längre i jäsningen bidrar de med såväl färg som smak, och till och med lite strävhet. Kraftigare rosé funkar därför till lite kraftigare mat och lättare rosé till lite lättare mat. Inte svårare än så.

GW:s Rosa är en lättare rosé som passar perfekt till en somrig sallad.

I den franska regionen Tavel är man kända för att göra kraftigare roséviner medan man i Provence och Languedoc-Roussillon gör friskare varianter. Generellt kan man också säga att viner från nya världen, det vill säga länder som USA, Australien och Sydafrika, ofta är lite kraftigare än de från Europa.

Hur fet maten som du ska servera är spelar också in i valet. Ska du till exempel äta något med väldigt mycket fett, exempelvis grillad lax med sparris och hollandaise, ska du satsa på en rosé i den friskare ändan av skalan. Syran i vinet skär nämligen igenom fettet i maträtten och fettet balanserar i sin tur syran i vinet – en win-win alltså.

Tips!

Fortfarande osäker på vilken mat du ska välja till rosévin? En bra utgångspunkt är att välja rätter från regionen som vinet kommer ifrån. Är det ett vin från Provence, gör en sallad Niçoise – är det från Spanien, gör tapas med lite serranoskinka och manchego.

GW:s Rosa kommer från södra Frankrike och du kan köpa det här.