Till startsidan   Alla artiklar   Beställ från Systembolaget

25 år eller äldre?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.

Är det skillnad på ljus och mörk rosé?

Är det skillnad på ljus och mörk rosé?

Är rosé en blandning mellan rött och vitt vin? Är ljus rosé bättre än mörk? Går det verkligen att lagra rosé? Det finns många myter om rosé som lett till att många ser på det som ett lite sämre alternativ till rött och vitt vin. Men det mesta är just det, myter.

Rosé är lika hatat som älskat. Vissa älskar den somriga känslan som infinner sig när man dricker det första glaset för säsongen, medan andra avfärdar vinet som enbart billigt och sliskigt – vilket har gett rosé ett oförtjänt dåligt rykte över åren. Rosé kan hålla minst lika hög kvalitet som ett rött eller vitt vin.

Hur görs rosé?

Rosé görs på blåa druvor och det vanligaste sättet att göra vinet på är att låta skalen ligga kvar lite längre i jäsningsprocessen. Det blåa skalet på druvorna gör att vinet dels får en rosa ton, dels får en djupare smak.

Skillnad på ljus och mörk rosé

Vissa menar att rosé med en mer ljusrosa färg är bättre än den med en mörkare färg, men så behöver inte alls vara fallet. Anledningen till att viss rosé är mörkare än annan är helt enkelt för att man låtit skalet på druvorna ligga kvar längre. Hur vinmakare väljer att göra beror oftast på tradition – i Provence brukar till exempel rosévinerna vara ljusare medan man i regionen Tavel lite längre norrut ofta gör mörkare varianter.

GW:s Rosa, som du kan beställa här, kommer från regionen Languedoc-Roussillon där man traditionellt gör ljusare viner.

Lagrad rosé?

Många tror att man inte kan lagra rosé, och det är sant att de flesta rosévinerna ska drickas direkt för att behålla sin fräschör. Men, som med mycket annat finns det undantag. Rosé som lagras på ekfat får en rundare och djupare smak och passar därför bra till lite kraftigare maträtter. De brukar dock vara svåra att få tag på i Sverige.

Här kan du beställa GW:s Rosa.